BIRSALMASAJT KÉSZÍTÉSE

gyorsan, üvegesen, keményen

Előkészítés, párolás,  sűrítés, cukrozás, kiszedés: 30+25+30+15+5=1 óra 45 perc. Eredmény: kb. 4,5 kg birsalmasajt
KELLÉKEK:
 Egy jó vastag aljú lábas. Hacsak lehet Zepter, ha nincs, akkor lángelosztó kell alá. Lényeg, hogy egyenletes meleg legyen mindenütt az alja, mert különösen a cukros pép már hajlamos a lesülésre. A képen egy 28 cm átmérőjű, 5 literes Zepter lábas látható. Hasonló alak és méret ajánlott.
Egy botmixer a pép tökéletes simára zúzásához.

ELKÉSZÍTÉS:
A birsalmákat nyolcfelé vágjuk, a magházat és a hibás részeket kivágjuk. Meghámozni nem kell!! Egy vízzel telt edényben tároljuk a párolásig. (Nem baj, ha nem érettek a birsalmák)
Annyit rakunk a lábasban a lecsorgatott almákból, hogy összezúzás után ne legyen magasabb a pép 5 centiméternél. Ez esetben kb. 4 kilogrammot. Víz nem kell alá!!!
Körülbelül 25 percig pároljuk fedő alatt.
Ha megpárolódott a botimixerrel kb. egy percig majdnem simára zúzzuk.
Ezután teljes gázon állandó kavarás mellett 25-30 percig sűrítjük és közben 2-3 alkalommal ismételten zúzzuk.
Ezután hozzáadunk a besűrített anyagra számolva kilogrammonként 60dkg cukrot és még 15 percig kavargatjuk és ismételten simítunk a botmixerrel, a cukortól szinte meglágyuló anyagon.
Folpackkal bélelt formákba öntjük, ha lehet azonnal a már bőrösödő sajtot.
Aki dióval szereti, az az utolsó zúzás után tegye bele a darabolt előzőleg leforrázott, és így sok héjától megszabaduló diót.
(Aki sötétebb, pirosasabb sajtot akar, pihentesse a forró lábasban)
TÁROLÁS:
Száraz, szellős (pl farácson) helyen tároljuk, ahol a család nem falja fel egykettőre e remekünket :)Lekvárt és szörpöt hasonlóan készítünk, csak több vízzel és kevesebb (40, ill. 20 deka) cukorral.A szörpbe még citromsav is ajánlott.